![](/media/lib/502/n-kowadlo-32c704b258c6d054c54e379b3604f0a2.jpg)
Ciśnienie jak w jądrze Urana. Pokonali barierę 1 terapaskala podczas syntezy i badania materiału
12 maja 2022, 08:41Po raz pierwszy udało się zsyntetyzować i jednocześnie przeanalizować materiał poddany ciśnieniu przekraczającemu terapaskal (1000 gigapaskali). Tak gigantyczne ciśnienie, trzykrotnie większe niż ciśnienie w jądrze Ziemi, możemy spotkać np. w jądrze Urana
![](/media/lib/571/n-runy-bbe72067766ca771e84f3dd4d3d24aa9.jpg)
Takie odkrycie zdarza się raz na sto lat. Najstarszy napis runiczny w Danii
23 stycznia 2024, 17:49Archeolodzy z Muzeum Odense znaleźli najstarszy na terenie Danii napis runiczny. Został on wydrapany na ostrzu noża, na który natrafiono w niewielkim pochówku urnowym. Pochówek datowany jest na około 150 rok po Chrystusie. To unikatowe znalezisko o narodowym znaczeniu. Runy na nożu są o 800 lat starsze niż runy na kamieniach z Jelling. Trzymanie w ręku czegoś tak starego, ozdobionego w pełni rozwiniętym językiem pisanym to unikatowe doświadczenie, mówi dyrektor muzeum Jakob Bonde.
![Facebook© Facebook](/media/lib/12/1184759444_787675-f40b0c182f9f6783781f266733b3ad2a.jpeg)
Facebook ukradziony?
18 lipca 2007, 11:46Mark Zuckerberg, założyciel popularnego serwisu społecznościowego Facebook, został po raz kolejny podany do sądu. Trójka byłych studentów Harvardu twierdzi, że Zuckerberg ukradł im pomysł oraz kod źródłowy serwisu.
![](/media/lib/46/zemsta-000296aecfdde8c98df954453de772ff.jpg)
Mściwi gorzej zarabiają
27 marca 2009, 09:54Mściwość nie popłaca zarówno w sensie społecznym, jak i ekonomicznym. Okazuje się, że osoby hołdujące zasadzie wet za wet gorzej zarabiają, częściej bywają bezrobotne, mają mniej przyjaciół i są w mniejszym stopniu zadowolone ze swojego życia.
![GJ 436b](/media/lib/62/pia13054_modest-f1748fda32447d8025a0225b8e40dd65.jpg)
Dziwnie smakująca planeta
22 kwietnia 2010, 08:13Odkrywanie i badanie obcych planet podobnych do Ziemi od dawna było marzeniem astronomów. Kiedy wreszcie staje się to możliwe, już na samym początku dostali oni nielichą zagadkę: atmosfera odkrytej planety nie wygląda tak, jak się tego spodziewano.
![](/media/lib/36/litery-9502da7b9049075952cf9b1baf9037e0.jpg)
Czcionka dla dyslektyków
14 lipca 2011, 10:49W 2008 r. holenderski grafik Christian Boer, właściciel firmy studiostudio, zaprojektował specjalną czcionkę dla osób z dysleksją. Dzięki Dyslexie podczas czytania popełniają one mniej błędów, nie wzrasta jednak tempo czytania. Czcionka została przetestowana przez badaczy z University of Twente. Obecnie jest już wykorzystywana przez kilka szkół, uniwersytetów oraz przez terapeutów mowy.
![](/media/lib/116/n-sms-f9537b82ef875147ee964b06970b894a.jpg)
SMS-y coraz mniej popularne
14 listopada 2012, 06:26W USA po raz pierwszy w historii spadła średnia miesięczna liczba przesyłanych SMS-ów. W trzecim kwartale bieżącego roku przeciętny amerykański posiadacz telefonu komórkowego wysyłał miesięcznie 675 wiadomości tekstowych
![](/media/lib/202/n-mirzakhani-1e26eb4d49b8bd268983431a0ac0ba50.jpg)
Kobieta z Medalem Fieldsa
13 sierpnia 2014, 10:26Profesor Maryam Mirzakhani, pochodząca z Iranu uczona pracująca na amerykańskim Uniwersytecie Stanforda, jest pierwszą w historii kobietą nagrodzoną Medalem Fieldsa. Wyróżnienie to jest odpowiednikiem Nagrody Nobla dla matematyków.
![](/media/lib/180/n-coldestplacerecords-7b39730545c65c6bbfaa5d1c5357d338.jpg)
Rozwiązano zagadkę chłodnej Antarktyki?
1 czerwca 2016, 11:02Otaczające Antarktykę wody oceaniczne to prawdopodobnie ostatnie ziemskie środowisko, które nie doświadczyło jeszcze globalnego ocieplenia. Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Washington i Massachusetts Institute of Technology wyjaśniają, dlaczego wody antarktyczne nie ogrzewają się, przez co znaczna część Antarktyki wydaje się odporna na globalne ocieplenie.
![](/media/lib/304/n-1186478120_314553-c221941dda00b63d41811749c0fd0ffd.jpeg)
Przepis na powtarzalne idealne espresso
22 marca 2018, 06:27Dr Christopher H. Hendon, miłośnik kawy, włożył wiele pracy, by odkryć, w jaki sposób raz po raz uzyskiwać tak samo dobre espresso.